2021-01-25 12:35:40• hírek • Bede Emőke

Újabb közigazgatási egységekben kerül sor a korlátozások szigorítására

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság hétfőn frissítette a közigazgatási egységekben jegyzett fertőzöttségi ráták listáját. A közreadott dokumentum szerint ismét bővült azon községek köre, ahol az elmúlt 14 napra vonatkoztatott fertőzöttségi ráta meghaladta az 1,5 ezreléket, és sajnos olyan települések is vannak, ahol már a 3 ezreléket is túllépte a mutató.

A frissen jóváhagyott lista szerint jelenleg hat közigazgatási egységben jegyeznek 3 ezreléknél magasabb, tehát a vörös forgatókönyv életbe lépését szükségessé tevő értéket. Ezek a következők: Borválaszút, Aranyosmeggyes, Remetemező, Ráksa, Tasnádszántó és Turc – azaz e községekben a legszigorúbb szabályzat van érvényben.


Szatmárnémetiben, Avasfelsőfaluban, Apában, Batarcson, Bikszádon, Kányaházán, Komorzánban, Oláhcsaholyban, Szamosdobon, Kisgércén, Halmiban, Szatmárudvariban, Avasújvárosban, Szatmárpálfalván, Mezőpetriben, Szilágypéren, Sződemeteren, Alsószoporon, Nagytarnán, tartolcon, Vetésen és Szatmárhegyen pedig 1,5 és 3 ezrelék közötti értéket jegyeznek az elmúlt két hétre vonatkozóan, így e közigazgatási egységekben a némileg megengedőbb, sárga forgatókönyvet kell alkalmazni. A rendelkezések időtartamát és a pontos fertőzöttségi rátákat az alábbi táblázat tartalmazza.



 

Melyek a legfontosabb szabályok?

Mindazon területi-közigazgatási egységekben, ahol a fertőzöttségi arány elérte vagy meghaladta a 3 ezreléket, a belső és külső közterületeken is kötelező a szájmaszk helyes, tehát orrot és szájat takaró viselése, mely alól csak az 5 évnél fiatalabb gyerekek képeznek kivételt - az erre vonatkozó felhívást a közterület-fenntartónak vagy a közterület tulajdonosának jól látható helyre ki kell függesztenie. Bezárnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a játéktermek, az éttermekben pedig tilos a beltéri étel- és italkiszolgálás, és nem engedélyezett a klubok, diszkók üzemeltetése sem, az edzőtermek azonban a szabályok szigorú betartásával folytathatják tevékenységüket.


A boltok hajnali 5 és estei 21 óra között tarthatnak nyitva, ez alól csak a házhoz szállítással dolgozó cégek, a gyógyszertárak és a benzinkutak jelentenek kivételt, de ha valaki éjszaka keresné fel ezeket, ne feledje, továbbra is éjszakai kijárási tilalom van érvényben, azaz 23 és 5 óra között saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra van szükség.


A hotelekhez és panziókhoz tartozó éttermekben csak azokat szolgálhatják ki, akik szállóvendégként tartózkodnak az épületben. Tilos szabadtéri előadásokat, koncerteket, fesztiválokat szervezni, és le kell mondani egyelőre a születésnapokról, keresztelőkről, lagzikról és egyéb privát eseményekeről is. A vallási szertartásokat a templomon belül és kívül, szabadtéren is lehet megtartani, természetesen tiszteletben tartva a járványügyi szabályokat.


Mindezeken túl külön szabályrendszert állítottak fel azon közigazgatási egységek számára is, amelyekben a fertőzöttségi ráta 1,5 és 3 ezrelék között van. Az e csoportba sorolható települések területén is kötelező a szabadtéri maszkviselés, a mozik, színházak, koncerttermek és játéktermek pedig teljes befogadóképességüknek mindössze 30 százalékával fogadhatják az embereket. Ugyanez a szabály érvényesül a vendéglőkben, kávézókban és a szállodákhoz, illetve panziókhoz tartozó éttermekben is, viszont fontos tudni, hogy ezek kizárólag reggel 6 és este 23 óra között állhatnak a vendégek rendelkezésére. Tilos szabadtéri előadásokat, koncerteket, fesztiválokat vagy egyéb jellegű kulturális eseményeket szervezni. A vallási szertartásokat mind templon belül, mind kívül meg lehet tartani, de evidens módon viselni kell a szájmaszkot, be kell tartani az előírt távolságot és biztosítani kell a hívek számára a kézfertőtlenítés lehetőségét is.


Mindazon közigazgatási egységekben, ahol a fertőzöttségi ráta nem haladja meg az 1,5 ezreléket, a mozik, színházak, koncerttermek és játéktermek teljes befogadóképességüknek mindössze 50 százalékával fogadhatják az embereket, csakúgy mint az éttermek és kávézók, ám érdemes észben tartani, hogy a 6-23 órás idősáv ebben az esetben is érvényes. E helységekben kár szabadtéri eseményeket is lehet szervezni, de legfeljebb 300 résztvevővel, kiknek székeit egymástól legalább 2 méterre kell elhelyezni. A maszkviselés természetesen ezen közigazgatási egységekben is kötelező.


Most csak a legfontosabbakat emeltük ki a szabályzatból, a rendelkezések teljes szövege ide kattintva olvasható román nyelven.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: